Kenger

Çok
7 yıl 8 ay önce #19 Yazan: GeZGiN
Kenger Otu (Gundelia tournefortii) Nisan-Mayis aylarında çiçek açan, 40-50 cm yüksekliğinde, tüylü çok yıllık, sütlü, dikenli ve otsu bir bitki. Gövdeleri basit veya az dallı, kısa ve kalındır. Yapraklar derimsi, damarlı beyazımsı tüylü, gövdedekiler sapsızdır. Çiçek durumu küreye bir baş şeklindedir. Çiçekler morumsu-kırmızı renklidir. Baş kısmı olgunlukta sarımsı-yeşil renk alır ve dikenler hariç 1 cm kadar uzunlukta olup serttir. Türkiye'de yetiştiği yerler: Orta, Doğu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesinde manisanın sarıgöl ilçesine bağlı çanakçı köyü meralarında bolca yetişir. Köylüler kengeri genelikle taze dallarının kabuklarını soyarak tüketirler

Kullanılışı: Gövdenin kesilmesi ile çıkan sütten kenger sakızı hazırlanır. Akdeniz bölgesinde olgunlaşan başlar kavrulup öğütülerek kenger kahvesi yapılır.

"Erzincan a girdim" isimli bir Erzincan-Erzurum yöresi türküsünde "Yüce dağ başında çadır açarım, kahve bulamazsam kenger içierim" şeklinde adı geçmektedir.

Ek Dosyalar:

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

Sayfa oluşturma süresi: 0.179 saniye