Karamuk (Kadin Tuzluğu)

Çok
11 yıl 8 ay önce #18 Yazan: GeZGiN
BÖLGESEL İSİMLERİ
Diken üzümü, Karamuk, Sarıçalı, Çoban tuzluğu, İt tuzluğu, Ekşimen, Garamık, Zibike, Çoban ekmeği, Tavşan ekmeği, Kızamık

DÜNYADA VE TÜRKİYEDE YETİŞTİĞİ YERLER
Berberidadaceae familyasından olup 200 türü vardır.
Ormanların açıklık yerlerinde ve çitlerde yetişen, yaz kış yeşil veya yazın yeşil dikenli çalı formunda dikenli bir ağaççıktır.
Kuzey yarımküre’nin ılıman bölgelerinde ve Avrupa’da sıkça görülür. Yazın yeşil olanlar Asya, Avrupa ve az miktarda Kuzey Amerika’da, hardem yeşil olanlar Orta ve Güney Amerika’da doğal olarak bulunurlar. Ülkemiz de ise İstanbul ve Trakya’da,değişik bir tipi de Karadeniz bölgesinde, yazın yeşil olan bazı türler doğal olarak yaşamaktadır.

KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
*Şeker, *Meyve Asidleri, *Mineraller, *Berberin, *Oksiberberin, *Reçine, *Tanen, *Balmumu, *Nişasta, *Palmatin.
Bu bitkinin terkibindeki boyar madde Berberin’dir. Kuvvetli bir antiseptiktir.
Kadın tuzluğunun kök ve yapraklarında, kolombamin alkaloitler ile kelidonik asit ve tanen bulunur. Reçine, müsilaj, ayrıca berberin, oxycantin, palmatin, jatrorhizin gibi alkaloidler içermektedir.
Kökleri %1,5 berberin alkaloiti içerir.
Yapraklarında %0,2 berberin alkoloiti, %2,6 pirokatehin isimli antikor, %5,2 katran , %2,8 organik asitler (elma,limon) bulunur.
Meyvalarda C vitamini bulunmaktadır. Antikor madedeşeri, karotinoitler içerir. Bitkinin meyveleriyle şurup ve reçel yapılır.
Kabuklarında % 0,5 berberin, %1,5 antikor maddeleri , % 1,1 katran bulunur.

BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ
Kadıntuzluğugiller familyasının örnek bitkisidir. Mayıs-Haziran ayları arasında, sarı renkli, kokulu çiçekler açan, 1–3m boyunda, dikenli, çalı görünüşünde, seyrek ormanlarda yetişen bir ağaçtır. Kökü acı, yaprakları ve meyvesi tatlıdır.
Yaprak dizilişleri sarmal, tek veya buket halindedir.Yaprakları açık yeşil renkli, oval biçimli, kısa saplı , derimsi yapılı, kenarları kızılımsı renkli, batıcı ve dişli olur.
Çiçekler alkım veya bileşik salkım **** çok az olarak tek tek bulunur. 6 çanak, 6 taç, 6 erkek organ, 1 dişi organa sahiptir. Renkleri sarıdır. Çiçekleri olgunlaşınca, erkek organları çabukça dişi organların üzerine kapanarak tozlaşmayı sağlar. Sonra bu dişi çiçekler kırmızı **** siyah renkli, oval biçimli, uruk ve ferahlatıcı tadı olan meyveleri oluşturur. Bitki, bu meyvelerden döktüğü tohumlarıyla çoğalır. Meyve üzümsü, kırmızı-sarı veya siyah renklidir. Kısa sürgünlerin altında, boyları yaprakların yarısı kadar olan 2-3 tohumlu, uzunca, oval şekilli, ateş kırmızı renkte **** vişne renginde olup ekşi bir lezzete sahiptir. Meyvelerinde bol miktarda c vitamini vardır.
Yapraktan değişmiş 3’lü dikene sahiptir.
Odunu karakteristik olarak sarı renklidir.
Berberis’lerin herdem yeşil olan türleri, alaca gölge yerleri, humuslu, nemli, süzek toprakları sever.
Yazın yeşil olan türler ise güneşli olanları sever.Kuru topraklarda da gayet iyi gelişirler.

HASADI
Kadın tuzluğu bitkisinin gövde **** kök kabukları için; ilkbahar başında ya da sonbaharın sonuna doğru toprağı kazılıp bitkinin kökü çıkarılır ve soyularak kabuğu alınır. Gözde kabukları da aynı dönemlerde bitki soyularak alınır. Bu kabuklar gölgelik bir yerde özenle kurutulur. Kurutulduktan sonra kullanılacak hale gelir.
Yaprakları ilk çıktığı zaman taze iken dalında yenile bilir.Meyveler kızardıktan sonra dalından yenir **** toplanıp şurup veya reçel apılarak enmektedir. Kurutulmuş meyvelerinden de çay yapılarak yararlanılmaktadır.


ŞİFASI
• İştah açıcıdır, kusmayı önler, harareti söktürür, hazım bozukluklarını giderir, öksürüğü keser, diş çürümelerini ve ağız içi yaralarını iyileştirir. Modern herbalistler çok hassas olan boğazları ferahlatmak için kullanılır.
• Siyatik, romatizma ve eklem ağrılarını giderir. İshal ve peklik için, siroza karşı vücutta meydana gelen şişlik üzerine kullanılmaktadır.
• Kuvvet verici, damar daraltıcı, ateş düşürücü ve müshil olarak kullanılmaktadır.
• Kolera, dizanteri, vajinal maya enfoksiyonları, üriner enfeksiyonlarda mikroorganizmaları öldürdüğü; zararlı mikroorganizmaları yenerek bağışıklık sistemini güçlendirdiği; iskorbüt, kansızlık, işitme hastalıklarında şifalı olduğu açıklanmıştır.
• Kan dolaşımını düzene sokar.
• Malarya’ya (sıtma) karşı iyileştirici etki yapar.
• Meme, bağırsak, akciğer, rahim kanserlerine karşı önleyici ve tedavi edici özellikleri vardır.
• Kalp romatizmasına iyi gelir, sinir yorgunluğunu ve üzüntüyü giderir. Anormal kalp çarpıntısına karşı etkisi vardır.
• Karaciğer (karaciğer zafiyetine, karaciğer yetersizliğine) hastalıklarını iyileştirir. Karaciğerin işlevlerini düzenleyen en iyi ilaçlardan biridir.
• Safra kesesi hastalıklarını iyileştirir. Safra kesesi yangısı ve safra kesesinde taş bulunması durumlarında safra akışını artırarak safrayı söktürmektedir.
• Mideye kayan sülüğü düşürür. Mideyi kuvvetlendirerek mide zafiyetine şifalı olmaktadır.
• İrileşmiş dalağı küçültme gibi ilginç bir işlevi bulunmaktadır.
• Rahim iltihaplarında, bağırsak iltihaplarında, tümörleri bastırmakta, küçültmekte, mafsal iltihaplarını kurutmaktadır.
• Tadı acı olan ve bedeni güçlendiren bir tonik ve müshildir. Bu iki etkisiyle zayıf, bitkinlikten ve peklikten şikayeti olan kişileri güçlendirirken bağırsaklarının temizlenmesini de sağlar. Bağırsak sistemini baştan sona kadar uyararak, harekete geçirmektedir (tembelliğini ortadan kaldırmaktadır).
• Haricen kullanıldığında bakterileri öldürmektedir.
• Almanya’da konjuktivite uygulamalarında kullanılmaktadır. Bir infusion’da temiz bir pamuk tamamen ıslatılarak konjuktivite için compress yapılmalıdır.
Ruslar geleneksel olarak, yüksek kan basıncını tedavi etmede kullanmaktadırlar

! UYARI:
Hamileler kadın tuzluğu bitkisini kesinlikle KULLANMAMALIDIR

HAZIRLANMA ŞEKLİ
Bütün bu önemli yararları sağlamak üzere, kadın tuzluğu bitkisinin gövde **** kök kabukları alınır. Bunun için ilkbahar başında **** sonbaharın sonuna doğru toprağı kazılıp bitkinin kökü çıkarılır ve soyularak kabuğu alınır. Gözde kabukları da aynı dönemlerde bitki soyularak alınır. Bu kabuklar gölgelik bir yerde özenle kurutulur. 1 tatlı kaşığı kurumuş kabuk1 bardak suya konulup su kaynama noktasına kadar ısıtılır. 10-15 dakika soğumaya bırakılır. Böylece hazırlanan dekoksiyondan günde 3 kez birer bardak içilir.
Günlük dahilen kullanılacak meyve miktarı 50 g’ı geçmemelidir. Bir fincan suya kök kabuğunun tozundan yarım çay kaşığı hesabı ile 15-30 soğultulduktan sonra, günde bir fincan (daha fazla içilmemelidir) içilir.
Meyvelerinden şurup ve reçel yapılmakta, kurutulmuş meyvelerinden de çay yapılarak yararlanılmaktadır.

YAN TESİRİ
Kadın tuzluğunun, normal şartlarda herhangi bir yan tesiri yoktur.Fakat ölçülü kullanılmadığında tehlikeli bir bitki olabilir, ölçülü kullanılması gerekir.
Yüksek dozu kusmaya, nabız düşüklüğüne ve çarpıntıya (seğirme) sebep olur.
Fazla kullanılırsa zehirlenme, baş dönmesine neden olur.

TELAFİSİ
Fazla kullanılmamalıdır.
Kusmak iyidir, kustuktan sonra nane kaynatılıp içilir.

TAVSİYE
Kadın tuzluğu, baharatçılarda bulunabilir.
Eğitimini almış yetkili kişilerden kullanma tarifini isteyiniz.

Ek dosyalar:

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

Sayfa oluşturma süresi: 0.222 saniye

Mobil Menü