Yemeklerimiz

Çok
12 yıl 4 ay önce #3 Yazan: GeZGiN
BUMBAR
Hayvanın bumbarı denilen kalın bağırsağı alınarak ters çevrilir. Temizlenir. Tuz ve soğanla ovulur, sonra da sabunlu suyla iyice yıkanır. Tekrar çevrilir. (Yağlı kısmı içine gelecek şekilde) bir ucu bağlanır. Ağzından hazırlanmış iç doldurulur ve tekrar ağzı bağlanır. Geniş bir tencereye konur. Pişecek kadar su konur, suyunu çekince kendi yağında her iki tarafı kızartılır. Arzu eden suyunu çektirmez sulu olarak da yer. Birer karış uzunluğunda kesilerek sıcak servis yapılır.
İç : Bulgur kuru soğan '(ince doğranmış) reyhan, tuz, baharat salça karıştırılarak çiğ olarak hazırlanır.





GÖDEN
Sucuk içi gibi hazırlanır. Bez torbalara sıkıca doldurularak inceltilir. (Merdane veya benzeri bir şey ile yufka açar gibi inceltilir.) Çengele takıla­rak asılır ve kurutulur. Kışın bez torbalardan istenildiği kadar alınarak di­lim dilim kesilir, arzu edilirse pişirilir veya çiğ olarak da yenilir. Aynı sucuğa benzer.





TİRİT
Malzeme : Taze yeşil soğan, maydanoz, dere otu, sivri biber, yumurta, tuz, kıyma .kırmızı biber, domates, azıcık salça, biraz yağ.
Kavrulmuş kıyma ve diğer bütün malzemeler küçük küçük doğranarak pişirilir. Çırpılmış 3 yumurta bu malzemenin üzerine dökülür. İki su bardağı kadar su konur tekrar pişirilir. Suluca bir yemektir.





ÇILBIR
Malzeme: Domates (l kilo), iki diş sarımsak, su bardağı bulgur, 2 yemek kaşığı yağ, tuz, su.
Domatesler çok bol olarak küçük doğranır. Yağda öldürülür. İçine diğer malzemeler konarak pilavdan gevşek çorbadan katı kıvamında pişirilir. Sıcak servis yapılır.



SIRIN
Taze eğin ekmeği ufak ufak doğranır ve tabaklara 1'er kişilik servis yapılır. Diğer tarafta yoğurt ağır ateşe konarak yavaş yavaş kesilmesin diye karıştırılır. İçine bir kaç tane ekmek atılır. Nane ufalanır. Sonra ekmeklerin üzerine kepçeyle ekmekler ıslanacak kadar yoğurt dökülür. Üzerine kırmızı biberli kızgın yağ gezdirilir. Arzu edilirse yoğurda sarımsak da ilave edilir.



MIHLA
Malzeme : l kilo kuru soğan, 5 adet yumurta, 250 gr. kavurma, biraz yağ, tuz.
Yapılışı : Kuru soğanlar ayıklanarak ay şeklinde doğranır. Tuzlanarak yağda iyice öldürülür. Kavurması konur sonra geniş ve yayvan bir tepsiye alınarak yayılır. Üzerine istenirse tek tek istenirse çırpılmış olarak yumurta gezdirilir. Fırına verilir, piştikten sonra sıcak servis yapılır.



KEŞKEK
Yapılışı : Etin yağlı yeri veya gerdanı pişirilerek didiklenir. Aşlık bir miktar su ile tencereye konur, arzu edilirse açılmaya bırakılır. Ocağı iyice yıkanıp ayıklanmış olarak pişirilmeye bırakılır. Kısık ateşte devamlı tahta bir kaşıkla karıştırılarak ve ezilerek karıştırılır. Didiklenmiş eti iyice ezilmiş aşlığa ilave edilir. Tuzu atılır. Ateşi daha da kısarak devamlı karıştırılır ve dövülür. Tel tel oluncaya kadar çarpılır. Piştikten sonra indirilir. Tekrar dövülmeye devam edilir. Sonra tabaklara servis yapılarak üzerine kızdırılmış tereyağı konur. Arzu edilirse bal koyarak da yenilebilir. Düğünlerde üzerine kızartmanın suyu ile ve pilavla birlikte servis yapılır.



HIŞİK YAHNİSİ
Taze fasulye ayıklanır ve ikiye kırılarak kurutulur. Kavurma zamanı etin kemikleri hafif etli olarak bırakılır, tuzlanır ve güneşte kurutulur.
Yapılışı : Hışik kaynar suda haşlanarak tazelenir. Kuru kemik kırılarak akşamdan suya konur. Arada bir suyu değiştirilir. Soğan yağda kavrularak salça edilir. Sokaraç yapılır. Kemik ve hışik tuz, su konur pişirmeye bırakılır.



ÇÖKELEK PİYAZI
Çökelek geniş bir kaba konarak içine çok küçük doğranmış salatalık domatesi, biber, taze soğan, varsa taze reyhan, maydanoz, nane konularak karıştırılır. Biraz su ile inceltilir ve zeytinyağı gezdirilir. Ya salata gibi ya da tabaklara alınarak ekmekle yenir.



AYVA KALYESİ
Malzeme : l kilo ayva, 500 gr. yağlı parça et, l kaşık yağ, l su bardağı kadar toz şeker.
Yapılışı : Et pişirilir. Ay şeklinde doğranmış ayvada haşlanır ve ikisi bir araya alınarak şeker ve su ilavesi ile pişirilir.



PESTİL KAVURMASI
Pestiller 5'er santimlik kareler halinde kesilir ve kopartılır.Yıkanır erimiş ve kızdırılmış yağın içinde çevrilir. Servis tabağına alınır. Üzerine bol dövülmüş ceviz dökülerek ılık olarak yenir.



KURU İNCİR VE KAYISI DOLMASI
Malzeme : 20 adet incir, l kg. kuru kayısı, 150-200 gr. ceviz içi, 2-3 yemek kaşığı toz şeker, 125 gr. yağ.
Yapılışı : İncir ve kaysılar su ile yıkanır, biraz yumuşamaya bırakılır. Diğer taraftan ceviz dövülerek toz şekerler karıştırılır. İncirlerin arası ikiye ayrılarak bu karışım doldurulur. Sonra düz bir kaba istiflenerek üzerine erimiş yağ gezdirilir. Bir miktar da su ilave edilerek incirler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Soğuduktan sonra servis yapılır.



YARMA (DÖVME) PİLAVI
Malzeme : 1 kase yarma, biraz kuru fasulye veya nohut, isteğe bağlı küçük doğranmış kuş başı et, tereyağı, çok az salça, tuz ve karabiber.
Yapılışı : Nohut veya kuru fasulyeyi haşlayıp kuşbaşı etleri pişirdikten sonra çok az yağ ile soğanı kavurup sonra etini, salçasını, karabiberini ve yarmayı yıkadıktan sonra yıkadıktan sonra nohut veya fasulyeyi ilave et. Suyunu çeken kadar pişirip tereyağını eritip üzerine dökün.



EĞİN PİYAZI
Malzeme : 3'er adet salatalık ve soğan , 4'er adet sivribiber ve domates, 300 gram süzme yoğurt, 150 gr çökelek peyniri, 1 çorba kaşığı reyhan,tuz.
Yapılış : Domates, salatalık, soğan ve biberleri küçük küçük doğrayın (İncecik kıyılmış gibi olmalıdır.) ve derin bir kaba alın. Üzerine çökelek peyniri ve süzme yoğurdu ekleyin iyice karıştırın. Dilerseniz yıkanmış ve suları alınmış marul yapraklarıyla süsleyip servis yapabilirsiniz...



KÖR DOLMA
Malzeme: Salamura, Asma Yaprağı,1 Baş Soğan, 100 gr. Kavurma, 1 su bardağı yeşil mercimek
Yapılışı: Soğan kavrulur, Kavurma ilave edilir, Salamura Asma Yaprakları ince ince kıyılır kavurmaya ilave edilir, sulu yemek kıvamına gelmesi için biraz su ilave edilir. Önceden haşlanmış yeşil mercimek, tuz, karabiber ilave edilip pişirilir. Servis edilmeden önce biraz sirke ile tatlandırılır.



KUZU İÇİ
Karaciğer incecik kıyılıp, tuzlanarak yağda kavrulur. Kuru soğan doğranır yağda öldürülür. Domates veya salça da ilave edilerek öldürülür. Ciğer ilave edilir. İki ölçü su, 1 ölçü bulgur koyarak pilav yapılır. İçine reyhan ve ciğer de konarak pilavı yapılır.



DOLDURMA KABURGA
İç Malzemesi : Yarım kilo pirinç veya bulgur, iki adet kuru soğan, l avuç reyhan, tuz maydanoz, karabiber, hepsi birden çiğ olarak karıştırılır. Etin içine doldurulur. Üzeri şiş ile birkaç yerinden delinerek içinin pişmesi sağlanır.
Yapılışı : Koyunun boş yeri alınır. (Yağlı yeri tercih edilir) arası açılır. İçine hazırlanmış içten konur. Etrafı iğne iplik ile dikilir. Pişecek kadar su konur. Pişirilir, suyunu çektikten sona iki yana çevrilerek kızartılır. Sonra servis tabağına alınarak iplikleri kesilir. Temizlenir, kesilerek uygun şekil­de servis yapılır. Arzu eden etini içine diderek öyle de yiyebilir.



PIT PIT
Et suyu ile bulgurun ufağı birlikte pişirilir. Koyu bir kıvama gelince ateşten indirilir. Tabaklara konur üzerine tereyağı gezdirilir.
Malzeme : Yarım kilo bulgur, 4-5 bardak su veya et suyu karışımı, biraz tuz, 125 gr. tereyağı.



KENGER YEMEĞİ
Malzeme : 1 dizi kenger, 250 gr. kavurma, 1 yemek kaşığı salça, 1-2 yemek kaşığı yağ, 1l su bardağı haşlanmış barbunya, 1-2 baş kuru soğan, tuz, su.
İlkbaharda çıkan taze kengerler toplanarak iplere dizilir. Dikenleri temizlenir. Kurutulmuş kenger kaynar suda 1-2 saat kadar bekletilerek iyice yumuşatılır. Siyah yerleri ve dikenleri temizlenir. Bol soğuk suda yıkanır. Kavurması daha önceden haşlanmış barbunyası ve kengeri de ilave edilerek biraz da su konarak pişirilir.

Kenger Kavurması
Kengerler taze iken toplanır ve temizlenir. İyice haşlanır, diğer tarafta bol soğan yağda öldürülür, içine 2-3 tane yumurta kırılır. Haşlanmış kengerler de içine konarak pişirilir.



ERİŞTE ÇORBASI
Bir miktar tuzlu su kaynatılır, eriştesi atılır. Kırmızı biber, salça, kavrulmuş kıyma, maydanoz hepsi birden ilave edilerek kaynatılır. (Ayrı bir tencerede) Haşlanan erişte soğuk sudan geçirilerek süzülür. Kaynamakta olan karışıma ilave edilir.
Eriştenin Yapılışı :
Un, yumurta ve tuzla su hepsi birlikte iyice yoğrulur. Ele yapışmayacak hale gelince, hatta biraz da sertçe bir hamur yapılır. Yarım saat dinlendirilir. Bol un serpilerek açılır. Baklava hamuru gibi olana kadar yalnız her inceltilişte bol un serpilir, yoksa yapışır. 4'e 5'e katlanarak ince ince kesilir. Temiz bir bez üzerinde arada bir karıştırmak sureti ile kurutulur. Torbalara konur.



TARHANA ÇORBASI
Tarhananın Yapılışı: 4 ölçü ayrana l ölçü aşlık konarak devamlı karıştırmak suretiyle pişirilir. Tuzu konur, ağzı kapatılır, l gün bekletilir. Ertesi günü temiz bir bez üzerine parça parça konarak güneşte kurutulur.
Tarhana Çorbası: Bir miktar tarhana aşlık ile ıslatılır. Ayrı bir kapta arzu edilirse soğan kavrularak salça ilave edilir. Sonra yumuşamış tarhana ve aşlık daha önceden haşlanarak hazırlanmış nohut veya beyaz fasulye de ilave edilerek tuzu ve suyu da konarak ateşe oturtulur. Arzuya göre acı biber de konabilir daha leziz olur. Sık sık karıştırılarak dibinin tutması önlenir. Koyulaştıkça su ilave edilir ve koyu bir çorba yapılır. Üzerine kuru nane serpilir servis yapılır.



AŞLIK ÇORBASI
Malzemeler : 2 su bardağı aşlık, 5 su bardağı et suyu, l yemek kaşığı yağ, l yemek kaşığı salça, domates, kırmızı biber, yeşil sivri biber, küçük küçük doğranmış l avuç taze fasulye, l su bardağı börülce reyhan, tuz.
Yapılışı : Bütün bu malzemeler karıştırılır. (Yağ, salça, biber daha önceden öldürülerek sokaraç yapılır) 2 taşım kaynatılır, l saat demlenmeye bırakılır. Aşlıklar iyice açılana kadar tekrar pişirilir. Çorba kıvamında olunca indirilir, sıcak servis yapılır.



YOĞURTLU ÇORBA
Malzemeler : Aşlık 500 gr. (4-5 bardak), 1-2 bardak fasulye veya no­hut, 1 kilo yoğurt (daha da bol olabilir), l avuç toz nane, tuz.
Yapılışı : Aşlık ve fasulye önceden iyice pişirilir. Demlenmeye bırakılır, soğutulur. Sonra içine nane ve tuz konmuş yoğurda katılır, karıştırılır. Çok koyu oldu ise yoğurt veya su ile inceltilir. Soğuk servis yapılır. Düğünlerin aranılan çorbalarındandır.



BÖRÜLCELİ ÇORBA
Malzeme : Börülce, barbunya, reyhan, kıyma, taze fasulye, mercimek, yağ, salça, tuz.
Yapılışı : Salça yağda ezilir. Fasulye küçük küçük doğranır. Diğer malzemeler su konularak iyice pişirilir. Sonra reyhan ufalanır sıcak servis yapılır

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

Sayfa oluşturma süresi: 0.140 saniye

Mobil Menü